Nästan ettochetthalvtår senare

Det här inlägget började jag på i somras men fullföljer det nu, därav lite konstig kronologi, men det spelar faktiskt ingen roll.

Nu har jag bott på Österlen i ungefär 16 månader. Har passerat alla årstider och det har gått utomordentligt. Det är klart, ett hus man inte känner kan komma med överraskningar, som när det dagen före nyårsafton var 8 grader varmt – inomhus. Jag hade varit i Stockholm över julen och landade i huset vid 15-tiden, dagen före nyårsafton, en torsdag. I panik började jag ringa tekniker som alla hänvisade till dagen efter, även jourteknikerna sa nix. Sen kom ju både lördag och söndag och jag hade absolut inte lust att bo i 8 grader under fyra dagar. Först panik, sen började jag tänka. Man kan alltid gå ut till gästhuset och dra på elvärmen och kura där över nyår, det är görligt, men inte plan A. Elen var ju dessutom svindyr i december. Sen letade jag reda på manualen till pannan och började läsa från början. OCH LÖSTE PROBLEMET – det var kompressorn som lagt av. Jag gjorde en omstart och satte på en brasa, efter några timmar började temperaturen stiga och morgonen därpå var den uppe i 17 grader! Betydligt svalare än vad jag gillar, men man överlever med raggsockor, brasa och dubbla tröjor.

Trädgården har också kommit med lite trista nyheter. Där jag trodde att det bara var att gräva och plantera har jag stött på sten. Massor av sten. Det är Komstad, stenen härifrån är berömd. Först surade jag men sen får man gilla läget. Har köpt mängder av pallkragar och murarhinkar och odlar uppåt istället för att gräva ner. Jord fick jag tag på och jag kånkar på mina säckar och fyller på både här och där. Mullvaden bodde här i vintras men jag tror han har flyttat, inga nya högar på ett tag nu. Brännässlor och Kirskål har jag i mängder, samt ett fullständigt livsfarligt björnbärssnår. Så många så vassa taggar har jag sällan sett. Jag har gett mig på det, i utkanterna, men behöver rustning och bättre verktyg för att verkligen kunna klippa och rensa ut. Rölleka är också spännande, de hotar att ta över hela världen. Men så har jag kvitten, aprikos, valnöt, jordgubbar, massor av örter, vitlök, blommor, rosor och murgröna. Äpplen och päron. Syrenbuddleja och vallmo. Blomstertobak, rosenskära, akleja, stjärnflocka. Jättelavendel som jag klippte lite för tidigt, men de kommer så fint nu. Luktärter och pioner. Citrusar och basilika, pelargoner och klematis. Och mer rosor såklart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *